Ország:
Magyarország
Telefonos megkeresések

Szeretne többet megtudni rendszerünkről?

Örömmel visszahívjuk! Kérjük, írja meg nevét, telefonszámát és mi rövidesen megkeressük Önt!

Levelét a következő címre küldje:

info.hu(at)proalpha.de

Kapcsolat

Kérdése vagy észrevétele van?

Írja meg e-mail-ben – mi hamarosan válaszolunk Önnek.

Levelét a következő címre küldheti:

info.hu(at)proalpha.de

Cím

proALPHA Software Kft.

Fehérvári út 84a.

Tel. +36 (1) 371-1560

Fax +36 (1) 371-1569

Útvonaltervező

2016. évi pénzügyi-számviteli változások

Új adózási szabályok Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Magyarországon

21.12.2015

A 2015/16. év fordulója néhány változást hoz a pénzügyi-számviteli szabályozásban. A proALPHA ERP-specialistaként figyelemmel követi a változásokat, amelyek az idén Néme-tországot, Ausztriát, Olaszországot és Magyarországot érintik. Az évvégi update-csomaggal a proALPHA az egyes or-szágverziókat az új szabályokhoz igazította.

Magyarország: adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

Magyarországgal kapcsolatban jó hír: 2016-ra nem várható adóemelés. 2016-tól minden számlázóprogramnak tartalmaznia kell az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkciót. A proALPHA-ban új menüpontban érhető el a jogszabályi követel-ményeknek megfelelő XML-exportot előállító program, amely az évvégi update-csomaggal kerül kiszállításra.

Németoszág: áfa, BilRUG és IBAN

Az Elster Rich Client (ERiC) elnevezésű klienskönyvtár lehetőséget biztosít a szoftverfejlesztők számára arra, hogy az évközi és évvégi áfa-bevallásokat automatikusan elkészíthessék – mindezt összhangban a 2005 óta érvényes elektronikus adóbevallási rendszerrel (ELSTER). A klienskönyvtár strukturális változásai a proALPHA évvégi update-csomagjának részét képezik. A csomag telepítése így előfeltétele a 2016. évi évközi és a 2015. évi évvégi áfa-bevallások, valamint a 2016. évi összesítő jelentések elektro-nikus benyújtásának. Mindemellett figyelembe vételre kerültek az egyes tartományi adómérték-változások is.

A német BilRUG elnevezésű törvény célja az éves- és konszern-beszámolók összehasonlításának biztosítása Európa-szerte. A tövény jelentős kereskedelmi jogi, számviteli és beszámolási, va-lamint kiegészítő melléklet tartalmára vonatkozó változásokat hoz a nagyobb vállalatok számára.

2016 februárjától csak az IBAN szám marad érvényben, a bankszámlaszám és a banki irányítószám így már nem szükséges többé.

Ausztria: áfa, áfa-bevallás és XML-Export

Ausztriában 2016 januárjától alapvető változásokat hoz az adóre-form: a 12%-os adómérték helyett új, 13% mértékű kedvezményes adómérték kerül bevezetésre.

Továbbá bevezetésre kerül az új, U-30 jelű négyoldalas évközi áfa-bevallás nyomtatvány. A változások érintik az XML-fájlt is. Az évvégi update-csomag tartalmazza az új adómértéket, valamint az új nyomtatványt is.

Olaszország: beruházás-támogatás magasabb értékcsökkenési leírással

A 2016-os stabilitási törvény meghatározó elemét bizonyos befektetett eszközök beruházási támogatása jelenti. A támogatás révén a jogszabály szerinti bekerülési érték törvényben meghatározott felső határát 40%-kal meghaladó mértékben – ún. „szuper-értékcsökkenéssel“ – történhet meg a leírás, amely a proALPHA-ban azonnali hatállyal figyelembe vételre kerül.

Bővebb információ található a „proALPHA tájékoztató: .Fontos számviteli információk a 2015/2016-os évfordulóhoz” elnevezésű információs anyagban. Ebben a proALPHA-felhasználók nem csupán a legfontosabb információkat találják meg, hanem a változások saját rendszerükön történő alkalmazására vonatkozó útmutatót is.


Vissza a sajtóközleményekhez